Hoivan poliittiset valinnat puhuttivat Faktavaalien viimeisessä tilaisuudessa

Faktavaalit päättäneessä tilaisuudessa käsiteltiin vanhushoivan kustannuksia, hoivaan liittyviä asenteita ja hoivaajien hyvinvointia sekä pohdittiin hoivan tulevaisuutta.

Faktavaalien panelistit 28.2.
Faktavaalien panelistit 28.2. Kuva: Anssi Kumpula / MDI

Faktavaalien viimeinen tilaisuus järjestettiin Tiedekulman Fönsterissä tiistaina 28.2. Tilaisuudessa käsiteltiin hoivan poliittisia valintoja ja kuultiin tutkittua tietoa hoivasta ja sen kustannuksista sekä sosiaalisten verkostojen merkityksestä.

Tilaisuuden ensimmäisen tutkijapuheenvuoron piti Helsingin yliopiston apulaisprofessori Minna Zechner vanhushoivan kustannuksista. Toisessa tutkijapuheenvuorossa Turun yliopiston apulaisprofessori ja Netresilience-hankkeen tutkija Mirkka Danielsbacka avasi tutkimusta hoivaan liittyvistä asenteista, hoivaajien hyvinvoinnista ja sosiaalisista verkostoista.

Paneelikeskustelussa yhdessä tutkijoiden kanssa hoivasta ja sen tulevaisuudesta keskustelivat Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen, Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara sekä Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra.

Tilaisuudesta tehty tallenne on nyt katsottavissa täällä.

Faktavaalien viimeinen tilaisuus oli osa neljän tilaisuuden sarjaa, jossa tarjoiltiin monipuolisesti SustAgeablen ja muiden strategisen tutkimuksen DEMOGRAPHY-ohjelmaan kuuluvien hankkeiden tuottamaa tutkimustietoa. Helmikuussa 2023 järjestettyjen tilaisuuksien aiheena oli hoivan poliittisten valintojen lisäksi työurien pidentäminen, yli viisikymppiset työelämässä sekä ikääntymisen alueelliset erot. Faktavaaleihin tutkijoiden kanssa keskustelemaan oli kutsuttu päättäjiä ja eri sidosryhmien edustajia.